Ook wel ‘private equity’ genoemd. In sommige gevallen, en dit type MBI transacties zijn groeiende, zal er extra ‘risicodragend’ kapitaal nodig zijn om de overname te kunnen realiseren. Het gaat dan vaak om transacties waarbij de optelsom van eigen middelen + bankfinanciering + vendor loan niet toereikend is om de koopsom te financieren.
Er is een grote verscheidenheid aan partijen op de markt aanwezig, ieder met een eigen aanpak en focus. Omvang van de participatie, branchefocus/-kennis, meerderheids- of minderheidsbelang, levensfase onderneming, investeringshorizon, actief meesturen of meer afstand: allemaal aspecten die een rol spelen bij de keuze voor de juiste partij om mee te investeren bij een buy in. Maar natuurlijk is het ook belangrijk dat er een ‘klik’ is met de investeerder. Dergelijke Investeerders treden zelf vaak ook als koper op in de markt en zoeken daar in veel gevallen passend management bij die wil mee-ondernemen(MBI). Een ‘private equity deal’ kun je dan ook via 2 routes vormgeven:
-
- Je sluit eerst een deal met een verkoper over prijs en belangrijkste voorwaarden en gaat daarna op zoek naar een investeerder om je transactie te financieren. Groot voordeel is dat je bij investeerders een kant en klare propositie neer kunt leggen: een onderneming met een enthousiaste en ervaren, ondernemende manager. Goede proposities zijn schaars in de markt, dus veel investeerders zullen een MBI-er die met een dergelijk voorstel komt een groot deel van de aandelen gunnen.
- Een investeerder vindt zelf een onderneming en meldt zich bijvoorbeeld bij BuyInside als zij een geschikte manager/ondernemer (MBI-er) nodig hebben. Over het algemeen is dan slechts een beperkt aandelenbelang voor de MBI-er beschikbaar.
Venture capital vormt een aparte groep binnen de participatiemaatschappijen. Zij richten zich meer op starters en groeibedrijven, maar hebben geregeld ook sterke managers nodig die mee willen investeren.