Bedrijfsovername via management buy-in
Wanneer een bedrijfsovername via een MBI wordt gerealiseerd, wordt het bedrijf overgenomen door iemand die niet werkzaam is in het bedrijf. Wanneer er bijvoorbeeld geen geschikte overnamekandidaat in het bedrijf aanwezig is, kan een MBI een interessante oplossing zijn voor de huidige eigenaar/ eigenaren. Maar hoe werkt een overname via een management buy-in, welke bedrijven en kandidaten zijn hier geschikt voor en wat is een gefaseerde MBI?
Bedrijfsovername via een MBI: hoe werkt het?
Een bedrijfsovername via een management buy-in begint uiteraard bij de ondernemer zelf; jij. Ga jij ondernemen door een bedrijf over te nemen? Dan is het in feite een kwestie van;
- Goed weten wat bij je past en naar wat voor type bedrijven je moet gaan zoeken
- Zorgen dat je bij de juiste bedrijven en beslissers aan tafel komt
- Een verantwoorde transactie sluiten met een bedrijf dat perfect bij je past!
Om tot de juiste stappen en antwoorden te komen, doorlopen we diverse processtappen. Lees hier meer over het ‘MBI Stappenplan’.
Welke bedrijven zijn geschikt voor een management buy in?
Zijn er bedrijven die meer, minder of zelfs ongeschikt zijn voor een bedrijfsovername via een MBI? Niet persé. Wel zien wij in bepaalde sectoren en bij familiebedrijven veel MBI transacties plaatsvinden. De omvang kan een beperkende factor zijn voor MBI transacties, maar met de juiste kapitaalverstrekkers aan je zijde kan je ook hier een heel eind komen.
Branchebreed worden er bedrijfsovernames via MBI gerealiseerd. Wel zien wij dat in ‘technische’ sectoren, zoals de maakindustrie en ICT-sector, er relatief vaker behoefte is aan een mede-ondernemer, naast de huidige eigenaar(en). In deze sectoren zien we veel technisch-, of productgeoriënteerde bedrijven, die op een gegeven moment in hun groeicurve behoefte krijgen aan een meer marktgerichte- en/of commerciële sturing of aan internationalisatie. Dit is een mooi instapmoment en profiel voor veel ondernemers om hun MBI-avontuur te beginnen.
Hiernaast vinden in de meeste gevallen bedrijfsovernames via MBI plaats bij familiebedrijven zonder opvolging binnen de familie. De verkopende partij (meestal de directeur groot aandeelhouder/ DGA) heeft goede redenen om het bedrijf zelfstandig voort te laten bestaan. Belangrijke factoren hierbij zijn de zorg voor alle stakeholders, zoals personeel, klanten en leveranciers. De oude eigenaar wil het bedrijf netjes achterlaten en wil voorkomen dat alles wordt opgeslokt door een grote concurrent. Verder vindt een verkopende DGA het vaak vervelend als een concurrent voorafgaand aan een mogelijke bieding in de boeken komt kijken.
Met de komst van een MBI-er zal de continuïteit als zelfstandig bedrijf gewaarborgd zijn. Bijkomend voordeel is dat het bedrijfspand na verkoop meestal in handen blijft van de oude eigenaar en deze heeft een groot belang bij een sterke, trouwe huurder. Tevens zijn er aantrekkelijke tussenvormen van bedrijfsovername mogelijk, zoals een gefaseerde MBI.
Definitie: gefaseerde management buy-in overname
In plaats van een directe en volledige bedrijfsovername, is de gefaseerde MBI een transactievorm waarbij uiteindelijk een volledige overname gerealiseerd wordt via enkele tussenstappen. Dit is een type overname die inmiddels niet meer weg te denken is en voor veel opvolgingskwesties geschikt is.
Wat zijn de voordelen van een gefaseerde MBI ?
De fasering in dit type overnames loopt via enkele stappen . Hierbij start de MBI-er met een substantieel minderheidsbelang, dat meestal uit eigen middelen, eventueel in combinatie met een lening van de verkoper, wordt gefinancierd. Via de volgende over te nemen tranche groeit de koper naar een meerderheidsbelang om vervolgens bij de derde tranche de volledige overname te realiseren. Dit verloopt vaak binnen een tijdsbestek van circa 3 jaar. Meerdere stappen en een langere periode zijn uiteraard mogelijk, maar maken de afspraken complexer en zorgen voor minder duidelijkheid.
De gefaseerde MBI is vaak een resultante van de onderhandeling en niet zozeer een vooropgezet plan van koper of verkoper. Daarnaast zien we dat dit type overname het meest voorkomt bij zogeheten ‘latente verkoop’. Hierbij stond het bedrijf niet in de verkoop op het moment dat het door ons werd benaderd, maar zagen koper en verkoper een 1+1=3 situatie ontstaan in een mogelijk co-ondernemerschap. Ook komt het vaak voor dat de verkoper nog niet direct afscheid wil nemen of dat het nog niet direct mogelijk/financierbaar is voor de koper. Een gefaseerde MBI is daarom in veel gevallen een ideale oplossing.
De gefaseerde overname heeft als voordeel dat:
- Sommige bedrijven die via een directe overname niet haalbaar zijn nu wel in beeld kunnen komen;
- Je samen met de oorspronkelijke eigenaar(en) verder onderneemt;
- De uiteindelijke overnamefinanciering relatief makkelijker is te realiseren op het moment dat je een meerderheid krijgt: jouw MBI wordt een MBO (Management Buy Out);