Het MBI bedrijfsovername stappenplan
Met het MBI bedrijfsovername stappenplan realiseer je in 11 stappen de aankoop van jouw bedrijf via een management buy-in! Van oriëntatie tot en met de handtekening voor overname; wij begeleiden je in iedere stap. Uiteraard is ieder traject dat wij begeleiden maatwerk, waardoor de stappen niet voor iedereen hetzelfde zijn. Hiernaast ben je gedurende het traject ook afhankelijk van derden, die invloed op de tijdsduur, maar ook op het resultaat hebben. Het kan dus zijn dat je niet alle bedrijfsovername stappen doorloopt of dat je niet in alle stadia ondersteuning nodig hebt van een professionele adviseur. In alle situaties geldt: pak het goed voorbereid aan!
Lees hiervoor ook ons dienstenoverzicht of neem contact met ons op voor meer informatie.
Stap 1: MBI Oriëntatie
Waarom wil je ondernemen en heb je wel een geschikt profiel om dat via een management buy-in te doen? Om de antwoorden op deze vragen te krijgen kan je ons MBI stappenplan doornemen. Kom je er niet uit? Plan dan hier geheel vrijblijvend een gesprek met onze experts.
Stap 2: Committeren!
Committeer je! Zorg dat alles om je heen de komende zoek- en overnameperiode ten dienste van jouw proces staat. Richt zaken hierop in, heb er met de juiste mensen gesprekken over, maar belangrijker nog; committeer je aan je einddoel; je bedrijf! Wij willen aan de start van het proces van je horen “ik ga dit jaar een bedrijf kopen, punt!”
Stap 3: MBI Zoekprofiel
Een succesvol zoekprofiel opstellen begint met te weten wat jouw ondernemersprofiel is. Weet je heel goed van jezelf wat jouw specifieke toegevoegde waarde is voor een bedrijf en wat jouw rol straks als eigenaar moet zijn om het beste uit jezelf en je bedrijf te halen?
Inzage in je eigen ondernemersprofiel is dus noodzakelijk voordat je kunt gaan nadenken wat voor type bedrijf, markt en business het beste bij je past. Door je proces op deze manier in te richten zul je straks veel effectiever kunnen zoeken en makkelijker keuzes kunnen maken. En boven alles is hiermee de kans het grootst dat je bij het juiste bedrijf terecht komt!
Zoek je ondersteuning bij dit onderdeel? Oriënteer je dan via onze voorbereidingsanalyse van de MBI oriëntatie.
Stap 4: Focus
Je zult heel goed moeten weten wat voor type bedrijf en business bij je past en wat je dus zoekt. Zonder focus kun je de markt niet op.
Focus is de basis van ieder MBI-traject. Focus levert je een efficiënt en effectief zoektraject op en gaat veel verder dan alleen het benoemen van de branche en de regio. Een goed gefocuste MBI-er heeft een visie ontwikkeld op de doelmarkt en weet vooral aan welke typeringen het bedrijf moet voldoen, maar kent ook de toegevoegde waarde als ondernemer en in welke omgeving hij of zij excelleert.
Het in kaart brengen van die essentiële typeringen levert een gericht zoekprofiel op dat vaak branche overschrijdend is. Door op die manier te focussen vergroot je dus juist je overnamemogelijkheden. Na deze stap te hebben afgerond zijn we halverwege het bedrijfsovername stappenplan. Nu is het tijd voor actie!
Stap 5: Bedrijf zoeken
Alles staat nu in de steigers. Je hebt je goed voorbereid. Stap 1 t/m 4 heb je succesvol doorlopen. Dan wordt het nu de hoogste tijd dat je op gesprek gaat!
De verkoopmarkt van bedrijven is, anders dan de huizenmarkt, een erg ondoorzichtige markt. Er staat bij bedrijven immers geen verkoopbord in de tuin. Waar vind je dan de bedrijven die bij jouw profiel passen en die aan jou willen verkopen?
Omdat je een MBI-er bent hebt je een unieke positie als koper. Niet alle verkoopdossiers zijn geschikt voor een MBI of de verkoper en zijn adviseur willen niet met MBI-ers in gesprek. Zorg dus dat je aan tafel komt bij bedrijven die openstaan voor een MBI oplossing en die uiteraard bij je profiel passen.
Stap 6: persoonlijke klik
Jij gaat in je eerste gesprek met het bedrijf vooral na of je een klik met de business én met de verkoper hebt. Het is daarnaast uiteraard ook heel belangrijk om van alles over de cijfers van het bedrijf te weten te komen, maar het begint bij aansluiting vinden bij het specifieke bedrijf, de betreffende markt, potentie enzovoort. Een cijfermatige analyse proberen we z.s.m. parallel hieraan te maken.
Naast dat je de business helemaal moet zien zitten, wil je ook een klik hebben met de verkoper. De huidige eigenaar in ieder geval wel met jou. Die emotionele klik is in MBI transacties namelijk een noodzakelijke basis voor de latere zakelijke klik. Je hebt de verkoper later vaak nog nodig bij de financiering, de overdrachtsperiode of in de gevallen dat er nog een samenwerking gestart wordt.
Stap 7: Voorstel & Onderhandelingen
Na enkele gesprekken en een grondige analyse van je targetbedrijf, waarbij je nog positiever bent geworden over de potentie en de markt, kun je besluiten een bod uit te brengen. Je weet in dat geval ook wat de belangrijkste wensen en voorwaarden van de verkoper zijn, zodat je daar rekening mee kunt houden in je voorstel. Verder zullen wij op basis van de ontvangen gegevens een waardering kunnen maken. De basis voor het voorstel/bod dat wij samen met jou uitbrengen is in ieder geval dat het ook realistisch en financieel haalbaar moet zijn. Lees hier meer over deze stap bij onze diensten voor bedrijfsovername advies.
Stap 8: Intentieverklaring (LOI)
Leidt het uitgebrachte voorstel en de daaropvolgende onderhandelingen tot een akkoord op hoofdlijnen, dan zullen de belangrijkste afspraken worden vastgelegd in een zogenaamde intentieverklaring, ofwel Letter of Intent, afgekort LOI, welke BuyInside zelf op kan stellen. Dit moment grijp je vaak ook aan om exclusiviteit voor een bepaalde periode te bedingen.
Gaat dit allemaal goed dan kunnen we je voorzichtig feliciteren! Je bent eruit, althans met de verkoper. Er volgen nog enkele belangrijke stappen, wat ook potentiële dealbreakers kunnen zijn voor je MBI overname. Onze experts begeleiden je in deze fase van het boekenonderzoek en contracten opstellen. Lees hier meer.
Stap 9: Financiering
Na het tekenen van de intentieverklaring is het moment aangebroken om de transactie financieel rond te krijgen. Wij benaderen banken en mogelijk ook alternatieve financiers en/of investeerders voor je. In veel gevallen hebben we bij het uitbrengen van het bod de financiering al gesondeerd bij onze contacten bij banken en private equity.
BuyInside zorgt ervoor dat je bij de juiste persoon aan tafel komt te zitten en ondersteunt je bij het opstellen van een gedegen businessplan en financieringsaanvraag. Beide zaken zijn van doorslaggevend belang bij het al dan niet verkrijgen van jouw overnamefinanciering. Lees hier meer over hoe wij je begeleiden met betrekking tot de financiering.
Stap 10: Due Diligence (boekenonderzoek)
Tijdens het due diligence onderzoek wordt nader onderzoek verricht naar commerciële, financiële, juridische en fiscale aspecten van de onderneming. Doel van dit onderzoek is de onvoorziene risico’s (lijken in de kast) van de onderneming in kaart te brengen. Lees hier meer over deze stap.
Stap 11: Overname contracten & closing
Een due diligence onderzoek kan aanleiding geven op een aantal punten nadere afspraken te maken. Vaak zal de verkoper in het contract over die zaken een specifieke garantie moeten verlenen. Het komt soms ook voor dat er naar aanleiding van de conclusies uit het onderzoek opnieuw afspraken gemaakt moeten worden over de prijs.
Na het opstellen en uitonderhandelen van de definitieve contracten volgt dan als laatste stap het ondertekenen van de contracten door beide partijen. Jouw management buy in, en daarmee jouw eigen bedrijf, is een feit! Nu kan het echte werk beginnen.
Voor een vliegende start staan ook in deze fase onze ondernemerscoaches voor je klaar. Lees hier meer.
Meer informatie over MBI transacties
Van het opstellen van een zoekprofiel en overnameplan, het begeleiden van de transactie, het waarderen en de financiering tot en met de handtekening bij de notaris: ons specialistische team helpt jouw MBI overname te realiseren. Benieuwd hoe wij je begeleiden in dit bedrijfsovername stappenplan? Bekijk hier onze diensten of plan een kennismakingsgesprek in.