Veelgestelde vragen over ondernemen door MBI

Bekijk hieronder onze verzameling van veel gestelde vragen door mede ondernemers. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem gerust contact met ons op of plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Over MBI

We kunnen niet spreken over slechts één soort ondernemer. Het verschil tussen een oprichter van een start-up of een MBI’er is vooral de specifieke route, ervaring en skills.

In veel gevallen ben je als MBI-er een manager die diverse skills en ervaring heeft opgedaan in het runnen en uitbreiden van bedrijven of onderdelen daarvan. Skills als leidinggegeven aan (diverse) teams en het commercieel succesvol uitbouwen van bestaande business. Deze ervaringen zijn essentieel wanneer er binnen een bedrijf een opvolger of mede-ondernemer nodig is waarbij deze managementskills, commercieel inzicht en ondernemerskracht aanwezig zijn.

Deze specifieke ervaring komt minder goed van pas in een start-up (omgeving), waar juist heel andere, vaak vaktechnische skills van toepassing zijn. Los van het feit dat je ook over ‘het business idee’ moet beschikken om een bedrijf vanaf scratch op te zetten.

Tot slot zien we vaak dat de aanstaande MBI-er inmiddels een bepaalde levensstandaard heeft opgebouwd met dito kostenstructuur. Als ondernemer dien je straks ook over een minimumbedrag aan inkomen te beschikken om die levensstandaard te continueren. Daarnaast is het risico bij een start-up veel groter en je kunt je spaargeld maar 1x uitgeven. Een start-up valt daarom als optie ook vaak al af.

Het enige verschil tussen deze twee type overnames is dat de koper bij een MBI-transactie een externe partij is, die voor de overname niet werkzaam was binnen het bedrijf. Bij een MBO neemt één of meerdere werknemers, vaak het management, het bedrijf over. Vanwege de vele raakvlakken met MBI begeleidt BuyInside ook MBO trajecten.

Kan ieder bedrijf in aanmerking komen voor een MBI transactie? In principe wel. De omvang bepaalt in belangrijke mate of het bedrijf aan één persoon kan worden verkocht. Het houdt ergens op. Maar een persoon kan ook een klein percentage van een grote onderneming kopen en daarbij een actieve rol in het bedrijf nemen, wat in feite een management buy-in is. Echter, klanten van BuyInside willen meestal ondernemen door een bedrijf over te nemen. Om te kunnen ondernemen, wil je zeggenschap uit kunnen oefenen. Daardoor word je in omvang wel beperkt. Lees hier meer MBI bedrijven:

MBI proces

Waar en hoe start je als je wilt gaan ondernemen door een bedrijf over te nemen? Dat hangt ervan af waar je zelf staat in het proces. Ben je er helemaal klaar voor of twijfel je nog? Weet je al wat voor type bedrijf je wilt gaan zoeken of heb je nog geen focus? Ga voor jezelf na waar je nu staat en welke stappen je (nog) moet volgen door het MBI Stappenplan door te nemen. Klik hier voor het MBI Stappenplan.

De duur van je overnameproces kun je zelf op een aantal punten beïnvloeden. Gemiddeld ligt de trajectduur bij onze transacties tussen de 6 en 12 maanden in. Dat is inclusief het zoeken naar een geschikt bedrijf en een eventuele voorbereidingsanalyse. Zaken die een belangrijke rol spelen bij de lengte van je proces zijn:

  • Hoe goed weet je wat je zoekt (focus) en zoek je iets wat in lijn ligt met je ervaring? Hoe meer gefocust, hoe sneller je kunt beslissen en des te efficiënter je kunt zoeken.
  • Commitment: ben je gecommitteerd aan je einddoel, de overname van je bedrijf? En laat je je niet te snel afleiden door andere verleidingen of tegenvallers?
  • Heb je je handen deels vrij (en dus ook tijd beschikbaar) of zoek je iets naast een fulltimebaan of interimklus?
  • Wil de verkoper waar je mee in gesprek bent ook echt (aan jou) verkopen? Steek je geen tijd in een onhaalbare casus?

Zodra we het proces met je aangaan kunnen wij je een indicatie geven van de tijdsduur van het overnameproces. Wil je meer weten? Lees dan: Succesvol overnemen: 10 tips

BuyInside heeft als grootste MBI intermediair in Nederland de beschikking over een landelijk dekkend netwerk en database om overnamegesprekken op maat te regelen. Daarnaast verzorgen wij proactieve search trajecten voor onze MBI klanten, waardoor we nooit hoeven te wachten totdat dat ene bedrijf voorbij komt. Benieuwd hoe de zoekactie naar jouw ideale bedrijf verloopt? Lees hier meer op de pagina MBI Search.

Bij een management buy-in koop je een bestaand bedrijf met medewerkers. Over het algemeen zijn het dan ook ervaren managers die een MBI realiseren. Vakmensen starten eerder een bedrijf. De ervaring van het managen en leidinggeven is een belangrijk onderdeel van het MBI profiel, maar er zijn er uiteraard meer. Wanneer je een traject met ons start zullen wij allereerst de juiste vragen stellen om te kijken of je op dit moment klaar bent voor een MBI overname.

Een bedrijf overnemen is niet iets dat je erbij doet of even probeert. Een MBI traject vergt volledig commitment en focus op het gewenste einddoel. Maar ook de juiste kennis van zaken, een netwerk van geschikte bedrijven en partijen die je nodig hebt in dit traject.

Het is ten eerste heel belangrijk om goed voorbereid en gefocust de markt in te gaan. Zorg dat jij je onderscheidt in de markt en direct een serieuze kandidaat bent voor de partijen waar je mee spreekt. Uiteraard zullen wij je in het gehele proces, van voorbereiding en uitvoering, begeleiden om het project te doen slagen. Lees in dit blog meer informatie.

Onze ervaring leert: zonder focus, geen bedrijf. Focus is een abstract begrip en het gaat er in eerste instantie niet om wat er op papier in je profiel staat. Het verhaal erachter is belangrijker.

 

Weet je goed welke typeringen jij in jouw bedrijf en business terug wilt zien om er verder een succes van te maken? Zoek je iets wat in lijn ligt met je ervaring? Weet je goed in wat voor setting jouw profiel optimaal tot zijn recht komt? Kun je keuzes maken in aangereikte bedrijven en heb je een visie op een of meerdere doelmarkten? Dan ben je waarschijnlijk al een heel eind op weg.

MBI & Financiering

Zonder eigen middelen, geen MBI. Zo simpel is het. We hebben het hier niet over werknemersparticipaties of optieregelingen, maar over MBI-ers waarbij kopers minimaal een substantiële minderheid verwerven. Naast dat je middelen nodig hebt om de kosten van het MBI proces te financieren (adviseur, jurist, boekenonderzoek), zul je commitment (eigen risico) moeten kunnen tonen naar financiers en/of de verkoper in de vorm van een eigen inleg. Financiering kun je anders niet aantrekken.

Los van de kosten die je gaat maken, wil je zelf een minimaal bedrag aan middelen voorhanden hebben om straks een serieuze partij te kunnen zijn. Vraag ons wat dit minimale bedrag zou moeten zijn in jouw geval. Wat je vervolgens met dit bedrag kunt overnemen (aan financiering aan kunt trekken) is van nog heel veel andere zaken afhankelijk en dus onmogelijk om op voorhand exact vast te stellen.

Het is ook een groot verschil of een investeerder samen met jou aan boord komt en daarbij wie eerst kwam. Had jij al een LOI met het bedrijf en ging je toen naar een investeerder of kwam de investeerder met de propositie bij ons en haakte jij daarna aan? In het laatste geval is je onderhandelingspositie (o.a. over welk percentage jij overneemt met jouw middelen) uiteraard veel minder gunstig.

De totale investering van een MBI proces is uiteraard afhankelijk van de duur van het proces, de complexiteit van de transactie en de mate waarin je zelf onderdelen in het proces kunt invullen. Al onze trajecten zijn namelijk custom toegespitst op jouw unieke situatie. Over het algemeen kom je al snel op enkele 10 duizenden euro’s  voor deze investering. Onderdelen waar de grootste kostenposten in zitten (variërend van enkele duizenden euro’s tot 10-20 duizend per onderdeel of in grote transacties soms nog meer) zijn:

  • Zoekproces en eerste gesprekken/ondersteuning
  • Bieding, onderhandelingen en financiering
  • Due Diligence
  • Overnamecontracten
  • Succesfee

Veel kosten, die je meestal later in het proces maakt kun je meenemen als transactiekosten, welke onderdeel zijn van de financieringsstructuur/ -aanvraag.

Naast een bedrijf kunnen vinden en met de eigenaar tot overeenstemming komen over prijs en condities moet je de transactie ook gefinancierd krijgen. Er zijn diverse opties mogelijk voor financiering. Lees deze pagina voor meer informatie daarover of neem contact met ons op.  

© 2024 BuyInside BV – Privacy verklaring​ – Site door Marking Amsterdam

Contactformulier

Aanmelden voor de Nationale Overname Dag? Vul onderstaand formulier in o.v.v. NOD2024. Of neem contact met ons op via: info@buyinside.nl of 020 303 0795

mailing voor adviseurs

Wil je de nieuwe MBI-profielen in uw inbox ontvangen? Meld je dan nu aan voor de BuyInside mailing voor adviseurs! Vul hieronder jouw gegevens in. Of neem contact met ons op via: info@buyinside.nl of +31 (0) 343 712 552

Contactformulier

Ziet u een match voor één van deze profielen? Vul onderstaand formulier in voor voorstellen of meer informatie. Of neem contact met ons op via: info@buyinside.nl of +31 (0) 20 303 0795

Plan een kennismakingsgesprek

Vul onderstaand formulier in voor meer informatie, vragen of het inplannen van een kennismakingsgesprek. Of neem contact met ons op via: info@buyinside.nl of +31 (0) 20 303 0795