Locatie, locatie, locatie

Iedereen weet wat het belangrijkste is bij een investering in onroerend goed. Dat is: Locatie, Locatie, Locatie!

Bij overnames is er ook iets van essentieel belang voor het rendement op je acquisitie. Dat is namelijk: Management, Management, Management!

Een bedrijf moet immers geleid worden. Een onderneming kan niet zonder management. Niet zonder ondernemer die goed past in bepaalde fase.

Dat komt mooi uit. Want wat heb jij nou precies te bieden, wat andere potentiële kopers -zoals strategische partijen of investeerders- niet hebben?

Inderdaad: Management!

Zolang je maar heel goed weet waar je past en je met jouw (Management)kwaliteiten de meeste toegevoegde waarde kunt leveren. Als MBI kandidaat is het van het grootste belang dat je:

• relevante ervaring hebt in het marktsegment van het betreffende bedrijf waar je in wilt investeren,

• past in fase en de rol die benodigd is binnen de onderneming.

Als je heel goed weet wat je als ondernemer te bieden hebt, dan kun je je enorm onderscheiden. De volgende situaties zijn dan bij uitstek geschikt voor jou als MBI-er:

1. Op zoek naar de mede-ondernemer

Het kan bijvoorbeeld gaan om een ondernemer die op zoek is naar een mede-ondernemer, om als partners het bedrijf een stuk verder te brengen. De ondernemer zal dan op zoek zijn naar iemand die bepaalde competenties heeft die binnen het bedrijf nu ontbreken. Ook komt het voor dat bij meerdere aandeelhouders, één van de partners zijn belang zou willen verkopen.

2. Stip op de horizon

Of de DGA zoekt weliswaar op termijn opvolging, maar de komende jaren nog wel een stap wil maken met zijn bedrijf. Hij ziet de potentie van zijn onderneming, maar krijgt het zelf niet voor elkaar. Zo’n dga is vaak geïnteresseerd in een partnership, een samenwerking als ondernemer met een geschikte MBI-er. Met als uiteindelijk doel al zijn aandelen te verkopen aan zijn mede-ondernemer, of via een gezamenlijke exit aan een derde partij.

3. Latente behoefte aan opvolging

Bedrijf dat eigenlijk wel toe is aan opvolging, maar nog niet de stap naar een intermediair heeft gezet en zijn bedrijf nu nog niet actief in de verkoop heeft staan. Klop jij als ondernemer met jouw geschikte Management kwaliteiten nèt aan en weet je het vertrouwen van de DGA te winnen, dan blijf je vaak de enige partij aan tafel.

4. Samen met een investeerder

Bovenstaande bedrijven kunnen ook te groot zijn voor een particuliere koper om alleen te financieren. Dit hoeft echter geen enkel probleem te zijn, als jij maar de juiste ondernemer voor het betreffende bedrijf bent. Het gaat zoals gezegd immers om Management! Het vinden van een investeringsmaatschappij komt wel als het bedrijf qua markt, omvang, rol jou goed past en er een fatsoenlijke prijs onderhandeld is.

5. Geen strategische kopers

Er zijn ook bedrijven die niet verkocht kunnen (of willen) worden aan een strateeg. Dit kan bijvoorbeeld in de afhankelijkheid van de DGA of de omvang van de onderneming zitten. Beide zijn in de meeste gevallen niet onoverkomelijk voor MBI-ers, mits:

(*) er een duidelijke overdrachtsperiode wordt afgesproken en ervaring hebt in de betreffende markt;

(*) er bepaalde bv technische zaken geborgd zijn;

(*) en in het geval van omvang: als jij nou juist wèl die groei kunt realiseren.

Belangrijk blijft in alle (MBI) gevallen dat je dicht bij jezelf blijft. Bij jouw specifieke ervaring en toegevoegde waarde. Naast het feit dat je investeerder bent in het bedrijf, is dat wat je te bieden hebt. En dat is vooral ook je kracht. Een andere koper kan dit niet bieden. Management, Management, Management dus!

En ga vooral zelf actief op zoek naar bedrijven die bij je passen. Maak daarbij gebruik van een professionele partij. Alleen op deze manier kom je de bovenstaande situaties tegen. Wacht niet op die investeerder die er een sollicitatie van maakt of op een verkopend intermediair, die alleen 100% verkooptrajecten heeft en deze breed in de markt wegzet. In een veilingproces ga je het van een strategische partij niet winnen!

Wij helpen je graag bij het formuleren van jouw persoonlijke zoekprofiel en het creëren van bovenstaande mogelijkheden door onze beproefde methode van actieve benadering.

Laura Schagen

Managing Partner BuyInside

Andere berichten

© 2024 BuyInside BV – Privacy verklaring​ – Site door Marking Amsterdam

Contactformulier

Aanmelden voor de Nationale Overname Dag? Vul onderstaand formulier in o.v.v. NOD2024. Of neem contact met ons op via: info@buyinside.nl of 020 303 0795

mailing voor adviseurs

Wil je de nieuwe MBI-profielen in uw inbox ontvangen? Meld je dan nu aan voor de BuyInside mailing voor adviseurs! Vul hieronder jouw gegevens in. Of neem contact met ons op via: info@buyinside.nl of +31 (0) 343 712 552

Contactformulier

Ziet u een match voor één van deze profielen? Vul onderstaand formulier in voor voorstellen of meer informatie. Of neem contact met ons op via: info@buyinside.nl of +31 (0) 343 712 552

Plan een kennismakingsgesprek

Vul onderstaand formulier in voor meer informatie, vragen of het inplannen van een kennismakingsgesprek. Of neem contact met ons op via: info@buyinside.nl of +31 (0) 343 712 552