MBI, klein bier?

Mensen vragen ons nog wel eens: “Zo’n management buy-in: dat gaat toch altijd om kleine transacties? Soms wordt er zelfs gesuggereerd dat er bij een MBI sprake zou zijn van een soort financiële ingroei met gesloten beurzen. Maar néé, niets is minder waar.

Grotere MBI-transacties

Er tekent zich een duidelijke trend af naar grotere MBI-transacties. Dit komt door drie elkaar versterkende zaken.

  • Allereerst zijn er een toenemend aantal sterke MBI-kandidaten in de markt. MBI-ers met zeer professionele ervaring die bij een wat groter bedrijf goed tot hun recht komen.
  • Verder zijn verkopende ondernemers steeds meer bekend met het fenomeen MBI en de verschillende (financierings)vormen die er voor een MBI-transactie zijn.
  • Daarnaast is er in de markt een grote keur en verscheidenheid aan investeerders die geïnteresseerd zijn in dit type overname.

Een voorbeeld

Wij zien deze grotere transacties dan ook terug in onze praktijk. Een recent voorbeeld is dat van 2 MBI-kandidaten die via ons op zoek waren naar een productiebedrijf van enige omvang.

Een bedrijf waar zij beiden een goede en elkaar aanvullende rol zouden kunnen vervullen.

Een van de door ons benaderde bedrijven had een DGA op leeftijd die toe was aan goede opvolging. Die zag hij duidelijk geborgd bij de 2 ervaren MBI-ers. Het betrof een grote internationaal opererende en sterk groeiende onderneming met 5 buitenlandse vestigingen en 3 productielokaties die werk bood aan 180 mensen.

Financiering?

Dat met deze 100% overname een substantieel bedrag gemoeid was, was duidelijk. Ook wisten we van meet af aan dat, ondanks serieuze eigen middelen van de betreffende kandidaten, we deze overname niet alleen met bancaire financiering rond zouden kunnen krijgen. Zeker gezien het feit dat er kapitaal beschikbaar zou moeten zijn voor eventuele latere (door)groei mogelijkheden van de onderneming. Na het sluiten van de LOI met de verkoper zijn wij dan ook direct op zoek gegaan naar geschikte private equity partijen.

Doordat het om een sterk groeiende niche speler ging, er een goede solide deal gesloten was met de verkoper en de 2 MBI-ers sterke ondernemers waren die goed bij het bedrijf pasten, waren er veel partijen geïnteresseerd in deze propositie. De MBI-ers  konden kiezen voor een partij waarmee ze niet alleen een mooie deal konden sluiten, maar ook voor een partij die een goede bijdrage zou kunnen leveren aan de verdere groei van de organisatie. En niet te vergeten een partij waarmee het goed klikte. Zowel in een samenwerking met hen, als ook met de verkopende partij die nog voor een overdrachtsperiode aan boord blijft.

Een mooi voorbeeld dus van een MBI-transactie waarbij de overname gedeeltelijk gefinancierd wordt door private equity (naast de MBI-ers, de verkoper en de bank).

Grotere transactie met een MBI-kandidaat komen dus wel degelijk (en zelfs in toenemende mate) voor! MBI is geen klein bier!

Laura Schagen, managing partner BuyInside

Andere berichten

© 2024 BuyInside BV – Privacy verklaring​ – Site door Marking Amsterdam

Contactformulier

Aanmelden voor de Nationale Overname Dag? Vul onderstaand formulier in o.v.v. NOD2024. Of neem contact met ons op via: info@buyinside.nl of 020 303 0795

mailing voor adviseurs

Wil je de nieuwe MBI-profielen in uw inbox ontvangen? Meld je dan nu aan voor de BuyInside mailing voor adviseurs! Vul hieronder jouw gegevens in. Of neem contact met ons op via: info@buyinside.nl of +31 (0) 343 712 552

Contactformulier

Ziet u een match voor één van deze profielen? Vul onderstaand formulier in voor voorstellen of meer informatie. Of neem contact met ons op via: info@buyinside.nl of +31 (0) 343 712 552

Plan een kennismakingsgesprek

Vul onderstaand formulier in voor meer informatie, vragen of het inplannen van een kennismakingsgesprek. Of neem contact met ons op via: info@buyinside.nl of +31 (0) 343 712 552