Nieuwe ‘baan’ als ondernemer!

Oorspronkelijk verschenen op Brookz.nl:

“Februari 2022. Waar staan we? De dampen van de Coronapandemie met alle bijbehorende beperkingen trekken langzaam op. Voor sommige sectoren zal gelden dat er eindelijk weer lucht komt na een hoop ellende. De overnamemarkt dendert echter in alle hevigheid door. Als een soort ‘ondergrondse’, die ondanks alle beperkingen van de afgelopen twee jaar doorstoomt alsof er niets aan de hand is of was.

Tuurlijk, er is een dip geweest. Ook verkopers van bedrijven waren in het begin van de pandemie onzeker en voorzichtig en trokken zich terug, maar dat was slechts tijdelijk. Er was en er is nu eenmaal een nijpend opvolgingsprobleem in het MKB. Bovendien hebben bijkomende effecten zoals personeelstekort, logistieke problemen en nu inflatie de verkoop van de onderneming soms ook naar voren gehaald. Kopers hielden zich ook tijdelijk in, maar komen inmiddels weer uit alle hoeken en gaten, waardoor de overnamemarkt volgens berichten alweer een tijdje terug is op het niveau van voor de pandemie.

Naast een druk bezette overnamemarkt hebben we ook te maken met een  overspannen vacaturemarkt. Je hoort het overal; bedrijven die met onvervulde vacatures blijven zitten (ook na overnames) en dus groeiplannen moeilijk kunnen realiseren. De banenmarkt is dusdanig verhit dat er aan alle kanten aan gewenst personeel wordt getrokken. Er wordt letterlijk geprobeerd ze overal vanaf te plukken, los of vast . Dat geldt niet alleen voor ‘handjes’, maar net zo goed is er behoefte aan sterke, ervaren managers en leiders om groeiplannen van ambitieuze bedrijven in goede banen te leiden.

En dat net nu je had besloten om een jarenlange latente wens te realiseren: ondernemen via een bedrijfsovername. Wij zien ook dat je als beginnend ondernemer (Management buy-in, MBI) tegenwoordig stevig in je schoenen moet staan om alle verleidingen/aanbiedingen die op je af komen te weerstaan, terwijl er een overnameproces voor je ligt dat bovendien lang kan duren en ook onzeker is. Waarom dan toch niet (nog een keer) die nieuwe baan of interimklus pakken en je plannen voor een eigen bedrijf vooruit schuiven? Dat heb je vast al vaker gedaan.

De opvolgingsmarkt schreeuwt echter ook om jou. Misschien niet zo hard en zichtbaar, maar die roep is er wel degelijk. De vraag naar opvolgers of mede-ondernemers overstijgt momenteel het aanbod aan sterke MBI-ers. Het eerder benoemde opvolgingsprobleem is heel actueel en wordt soms zelfs versterkt door corona: de behoefte bij oud ondernemers om eerder dan gepland een stap terug te doen. Daarnaast groeien veel markten en bedrijven sterk, waardoor er een groeiende behoefte is aan mede-ondernemers om die (groei)stap te zetten.

Het zou juist nú wel eens een heel mooi en goed moment kunnen zijn om op zoek te gaan naar jouw eigen bedrijf. Een bedrijf dat perfect past bij jouw ervaring en ambitie en dat behoefte heeft aan jouw profiel. Die bedrijven zijn er momenteel volop! Geld is er ook volop in de markt, al zal je ook eigen middelen in moeten zetten. Het derde puzzelstukje, de opvolger (die momenteel vast in banen en interimklussen zit), is dus in veel gevallen nog de ontbrekende schakel.

Ga dus eerst goed bij jezelf te rade, voordat je (weer) besluit die baan of interimklus aan te nemen, terwijl die langgekoesterde mogelijkheid om te ondernemen momenteel wellicht wel eens veel dichterbij zou kunnen liggen dan je dacht.”

Anne Huitema

Managing partner BuyInside

Andere berichten

© 2024 BuyInside BV – Privacy verklaring​ – Site door Marking Amsterdam

Contactformulier

Aanmelden voor de Nationale Overname Dag? Vul onderstaand formulier in o.v.v. NOD2024. Of neem contact met ons op via: info@buyinside.nl of 020 303 0795

mailing voor adviseurs

Wil je de nieuwe MBI-profielen in uw inbox ontvangen? Meld je dan nu aan voor de BuyInside mailing voor adviseurs! Vul hieronder jouw gegevens in. Of neem contact met ons op via: info@buyinside.nl of +31 (0) 343 712 552

Contactformulier

Ziet u een match voor één van deze profielen? Vul onderstaand formulier in voor voorstellen of meer informatie. Of neem contact met ons op via: info@buyinside.nl of +31 (0) 343 712 552

Plan een kennismakingsgesprek

Vul onderstaand formulier in voor meer informatie, vragen of het inplannen van een kennismakingsgesprek. Of neem contact met ons op via: info@buyinside.nl of +31 (0) 343 712 552