(Nog) meer ruimte voor MBI

Voor MBI-ers die een bedrijf (gedeeltelijk) willen overnemen ontstaan de komende periode juist meer kansen. En dan gokken we niet op een ingezakte overnamemarkt met lagere prijzen, maar juist op ander type constructies waar MBI’ers bij uitstek geschikt voor zijn.

De management buy-in (MBI) was de laatste jaren als overnameconstructie al een steeds aantrekkelijkere optie bij veel DGA’s en investeerders geworden. Een sterke, ervaren en ondernemende manager die je bedrijf continuïteit biedt en/of naar een volgende fase loodst (eventueel in combinatie met een investeerder), is natuurlijk een zeer interessant alternatief voor verkoop aan je concurrent.

De huidige corona-situatie en de gevolgen hiervan zullen de MBI-markt alleen nog maar verder ontwikkelen. We hebben dat in de vorige crisisperiode na 2008 ook gezien. De komende periode zal de overnamemarkt in het MKB zich verder aanpassen en zeker niet per se ten nadele van de MBI-kandidaat:

  • Aan de koopzijde is er veel concurrentie weggevallen. Iedereen is voorzichtiger geworden. Er zijn minder strategische kopers op de markt. Private equity (en geld) is er voldoende, maar ook investeerders zullen voorzichtiger zijn en hebben bovendien nog een eigen portefeuille te managen in corona-tijd.
  • Aan de verkoopzijde is er veel veranderd. De verkoop van veel bedrijven is de laatste maanden on-hold gezet of zelfs helemaal stop gezet. Echter veel van die DGA’s willen/moeten nog steeds verkopen. De aanleiding waarom men eerder wilde verkopen (opvolging/andere fase/etc) blijft. Alleen puur prijsgedreven verkoop, samenhangend met hoge pre-corona multiples, valt veelal echt weg. Dit type verkoop was echter voor de meeste MBI’ers toch niet interessant.
  • Nieuwe situaties ontstaan: verkoopconstructies, anders dan directe en volledige verkoop, zoals gedeeltelijke of gefaseerde verkoop verwachten wij de komende tijd meer aan te treffen. Het biedt veel DGA’s perspectief om aan de ene kant wellicht een stap terug te doen, gedeeltelijk te cashen en aan de andere kant door te groeien naar een fase die minder goed bij zijn kwaliteiten past. Continuïteit is hiermee bovendien gewaarborgd. Juist dit zijn situaties waar een MBI-constructie zich heel goed voor leent.

Laatstgenoemde situaties dienen zich momenteel op de huidige markt aan of zijn veelal latent aanwezig in het MKB. Denk hierbij aan eigenaren die al wilden verkopen, maar nu in de tijd teruggeworpen worden of eigenaren die met geheel nieuwe situatie of een andere marktdynamiek geconfronteerd worden. Hele interessante aanknopingspunten voor MBI’ers met het juiste profiel.

Je bent als MBI-kandidaat zeker niet de enige manager/ondernemer die in deze dagen zijn ondernemersambities wil realiseren. Er zullen de komende tijd meer MBI’ers de markt op komen en zich oriënteren op een eigen bedrijf. Wees dus heel goed voorbereid en onderscheid je van de rest. Er wachten eigenaren op je om hen op te volgen. Zeker nu in corona-tijd!

Anne Huitema
managing partner

Column is geplaatst op Brookz

Andere berichten

© 2024 BuyInside BV – Privacy verklaring​ – Site door Marking Amsterdam

Contactformulier

Aanmelden voor de Nationale Overname Dag? Vul onderstaand formulier in o.v.v. NOD2024. Of neem contact met ons op via: info@buyinside.nl of 020 303 0795

mailing voor adviseurs

Wil je de nieuwe MBI-profielen in uw inbox ontvangen? Meld je dan nu aan voor de BuyInside mailing voor adviseurs! Vul hieronder jouw gegevens in. Of neem contact met ons op via: info@buyinside.nl of +31 (0) 343 712 552

Contactformulier

Ziet u een match voor één van deze profielen? Vul onderstaand formulier in voor voorstellen of meer informatie. Of neem contact met ons op via: info@buyinside.nl of +31 (0) 343 712 552

Plan een kennismakingsgesprek

Vul onderstaand formulier in voor meer informatie, vragen of het inplannen van een kennismakingsgesprek. Of neem contact met ons op via: info@buyinside.nl of +31 (0) 343 712 552