(Raad van) Advies na de overname

MBI-kandidaten laten zich voordat de transactie rond is door meerdere adviseurs begeleiden. Denk aan intermediair, overname adviseur, jurist en due diligence specialisten. Maar is de overname eenmaal een feit, dan kiezen nog maar weinig MBI-ers er voor om zich op een of andere manier te laten bijstaan door externen.

We weten dat een MBI transactie door verschillende factoren als de meest risicovolle transactievorm wordt gezien. Daarbij zijn de  eerste jaren na een overname cruciaal.

Zou het dan niet veel beter zijn als je, als nieuwe ondernemer in een nieuwe onderneming, vanaf het moment dat je het bedrijf overneemt regelmatig iemand met je mee laat kijken?

Natuurlijk ben jij de ondernemer en heb je niemand nodig die je handje vasthoudt. Maar getuigt het niet juist van professionaliteit, realisme en zelfvertrouwen om een sterk extern klankbord te creëren?

Waarom?

  • In veel gevallen kom je uit een professionelere omgeving waarin je met mensen met een gelijksoortige (academische) achtergrond hebt gewerkt. Dit is duidelijk anders in het (grote) MKB. Het zal op momenten dan ook eenzaam voelen als je als DGA voor moeilijke beslissingen staat.
  • Daar komt bij dat je een grote financieringslast op je hebt genomen en je mogelijk voor het eerst aan het ondernemen bent. Het kan zomaar zijn dat je toch wat lichter slaapt dan vóór de overname.
  • Verder moet er het nodige gedaan worden aan het bedrijf en je wilt aan de andere kant sterk vooruit. De DGA is net vertrokken. Op alle fronten moeten zeilen bij. Maar je wilt je blik ook op de toekomst richten en met concrete plannen aan de slag. In die spagaat is het heel verstandig jezelf te toetsen aan de mening van een derde.

Zorg dus voor een of meerdere personen die als je klankbord kunnen fungeren, waar je buiten de organisatie ook je operationele uitdagingen en belangrijke strategische keuzes mee kunt bespreken.

Vorm een Raad van Advies

Een goede oplossing is een Raad van Advies (of minder formeel: kring van vertrouwenspersonen) te formeren vanuit verschillende disciplines. Dat is heel sterk: het houdt je scherp,  brengt je nieuwe inzichten en het vergroot je netwerk.

Afhankelijk van jouw ambities met het bedrijf en je eigen competenties, kan daar iemand inzitten die ervaring en voelsprieten in jouw markt heeft en zijn netwerk voor je zou kunnen inzetten.

Of juist iemand met een track record in internationale expansie of buy en build trajecten.

Daarnaast  kan er natuurlijk ook iemand inzitten die je als persoonlijke coach of als financieel specialist een spiegel voorhoudt. De Raad van Advies kan in de loop van de tijd natuurlijk wisselen van samenstelling, kijkend naar de fase van de onderneming en de behoefte van jou als ondernemer.

Wij worden hier, als we de transacties hebben begeleid, ook nog wel eens voor gevraagd. Meestal naast iemand uit de branche. Als overname adviseur leer je niet alleen het bedrijf, maar ook de ondernemer heel goed kennen. En je bent als geen ander op de hoogte van de ambitie en mogelijke uitdagingen van de onderneming.

Hoe dan ook, denk over jouw Raad van Advies en de samenstelling daarvan al na vóór de overname.

Het is immers zo dat een geslaagde transactie pas ècht geslaagd is als alle partijen er na verloop van die cruciale eerste 2 jaar ook met succes op terug kunnen kijken: een echt geslaagde MBI!

Laura Schagen, Managing Partner BuyInside

Andere berichten

© 2024 BuyInside BV – Privacy verklaring​ – Site door Marking Amsterdam

Contactformulier

Aanmelden voor de Nationale Overname Dag? Vul onderstaand formulier in o.v.v. NOD2024. Of neem contact met ons op via: info@buyinside.nl of 020 303 0795

mailing voor adviseurs

Wil je de nieuwe MBI-profielen in uw inbox ontvangen? Meld je dan nu aan voor de BuyInside mailing voor adviseurs! Vul hieronder jouw gegevens in. Of neem contact met ons op via: info@buyinside.nl of +31 (0) 343 712 552

Contactformulier

Ziet u een match voor één van deze profielen? Vul onderstaand formulier in voor voorstellen of meer informatie. Of neem contact met ons op via: info@buyinside.nl of +31 (0) 343 712 552

Plan een kennismakingsgesprek

Vul onderstaand formulier in voor meer informatie, vragen of het inplannen van een kennismakingsgesprek. Of neem contact met ons op via: info@buyinside.nl of +31 (0) 343 712 552