Succesvol overnemen: 10 tips

De handtekeningen zijn gezet, de deal is rond: een geslaagde MBI!

Máár is deze transactie na 2 jaar nog steeds een succes te noemen en ben je dan nog steeds succesvol als ondernemer? Het echte werk begint nu immers pas!

BuyInside zet de 10 belangrijkste punten, welke van doorslaggevend belang zijn om van je MBI uiteindelijk een succes maken, op een rij:

1. Commerciële drive

Een eigenaar van een mkb bedrijf vormt de drijvende commerciële kracht van de onderneming. Je zult als overnemer dus altijd over sterk ontwikkelde commerciële capaciteiten moeten beschikken.

2. Netwerk en ervaring in de branche

Blijf zo dicht mogelijk bij jezelf, kapitaliseer op je specifieke ervaring, toegevoegde waarde en opgebouwde netwerk. Het gelijk kunnen inzetten van je eigen netwerk, kennis en know-how is de snelste manier om “geruisloos” over te nemen. Daarnaast is het belangrijk dat jouw ervaring past binnen de fase waarin de onderneming zich bevindt.

3. Leider met brede management ervaring

Je bent een generalist en hebt brede managementervaring opgedaan in een eindverantwoordelijke functie bij een zelfstandig bedrijf(sonderdeel). Je gaat immers de gehele onderneming in brede zin leiden en houdt je niet als inhoudelijk specialist bezig met een onderdeel van de onderneming, zoals financiën of inkoop.

4. Hands on

Beschik je over een bepaalde mate van hands on mentaliteit, die noodzakelijk is voor de omvang van de overname die je gaat doen?

5. Ga naar buiten!

Realiseer je dat, ook al zijn er intern veel verbeterpunten, je focus zeker de eerste tijd op de markt gericht moet zijn! Ga niet de manager uithangen, maar ga naar buiten, dáár is nieuwe omzet te halen.

6. Neem beslissingen!

Durf beslissingen te nemen. Een pragmatische instelling in combinatie met het vermogen hoofd- van bijzaken te kunnen onderscheiden is een absolute must. Dit helpt je keuzes te maken en zaken niet “over te analyseren”(een valkuil van veel academici uit een corporate omgeving).

7. Positie DGA

Realiseer je dat de positie van DGA eenzaam kan zijn. MBI-ers komen vaak uit een omgeving waarin ze omringd waren door andere professionals. In de overgenomen onderneming is de setting in veel gevallen heel anders. Bovendien ben jij ondernemer/eigenaar en is de rest in loondienst.

8. Realistische kijk op ondernemerschap

Veel ondernemers in spé hebben een geromantiseerd beeld van ondernemerschap, dat niet strookt met de werkelijkheid. Realiseer je dat er ook een keerzijde aan het vrije ondernemerschap kleeft.

9. Niet te hoge levensstandaard

Ook al bevinden de gemiddelde MBI-ers zich als veertiger vaak in de duurste fase van hun leven, zorg er toch voor dat je vaste lasten passen bij de omvang van de onderneming en het bijbehorend salarisniveau. Dit slaapt een stuk rustiger!

10. Raad van Advies

Zorg voor een (onbezoldigde) Raad van Advies. Verzamel een aantal ervaren mensen met een verschillende achtergrond en invalshoek om je heen, die je gevraagd en ongevraagd van adviezen voorzien.

De eerste 2 jaren na de overname zijn kritisch bij MBI transacties, zorg dat je die goed door komt.

Realiseer je vóór de transactie dat bovenstaande elementen van doorslaggevend belang zijn.

Laura A. Schagen
Managing partner BuyInside

Andere berichten

© 2024 BuyInside BV – Privacy verklaring​ – Site door Marking Amsterdam

Contactformulier

Aanmelden voor de Nationale Overname Dag? Vul onderstaand formulier in o.v.v. NOD2024. Of neem contact met ons op via: info@buyinside.nl of 020 303 0795

mailing voor adviseurs

Wil je de nieuwe MBI-profielen in uw inbox ontvangen? Meld je dan nu aan voor de BuyInside mailing voor adviseurs! Vul hieronder jouw gegevens in. Of neem contact met ons op via: info@buyinside.nl of +31 (0) 343 712 552

Contactformulier

Ziet u een match voor één van deze profielen? Vul onderstaand formulier in voor voorstellen of meer informatie. Of neem contact met ons op via: info@buyinside.nl of +31 (0) 343 712 552

Plan een kennismakingsgesprek

Vul onderstaand formulier in voor meer informatie, vragen of het inplannen van een kennismakingsgesprek. Of neem contact met ons op via: info@buyinside.nl of +31 (0) 343 712 552