Van die ene kapitein op het schip…!

We komen hem soms nog wel eens tegen, de traditionele DGA. Hij heeft zelf zijn bedrijf  opgericht. Onder geen enkele voorwaarde zal hij een mede-aandeelhouder naast zich accepteren.

“Er is hier maar één kapitein op het schip!”

Het is het klassieke plaatje van de DGA waarvoor het ondenkbaar is dat hij het zelf niet langer volledig voor het zeggen zou hebben in zijn eigen bedrijf.  Vaak gaat het om een dominante oprichter die ook van zijn personeel weinig tegenspraak duldt. In een bedrijf waar vervolgens per definitie een groot opvolgingsprobleem zal zijn. Krachtige ondernemende personeelsleden zullen het niet lang volhouden voor hem te werken!

Maar gelukkig zien wij in toenemende mate een ander soort DGA langskomen. Wij spreken steeds vaker met (oprichter) DGA’s, vaak ook al van veel jongere leeftijd, die over voldoende zelfkennis beschikken en krachtig genoeg zijn om te onderkennen dat bij elke fase van een onderneming andere (of aanvullende) capaciteiten benodigd zijn. Competenties die niet altijd vertegenwoordigd kunnen zijn in één en dezelfde directeur eigenaar.  Kortom: een DGA die meer wegheeft van u!

Zo bent u mogelijk op zoek naar iemand uit uw branche met bewezen commerciële slagkracht, of iemand die de onderneming versneld internationaal kan laten groeien. Of uw onderneming is de laatste tijd sterk in omvang toegenomen en u zoekt een ervaren manager, die een serieuze professionaliseringsslag binnen uw bedrijf kan realiseren.

U staat voor de keuze iemand in loondienst te nemen, of u heeft dit tevergeefs misschien al eens geprobeerd.  Daarbij vraagt u zich echter wel af u hiermee het juiste ondernemende profiel binnenhaalt. Vaak zoek je voor een onderneming met enige omvang immers iemand met professionele ervaring en dito ambitie.

Een andere mogelijkheid die u dan ook zou kunnen overwegen, is de versterking van uw bedrijf te zoeken in de vorm van een MBI-er (mede-aandeelhouder). Iemand met sterke en relevante ervaring die bereid en in staat is om zich als ondernemer ook financieel te committeren aan uw onderneming.

Ook in situaties dat u zelf weer meer tijd zou willen hebben voor een vakinhoudelijk rol, maar opgeslokt wordt door het dagelijks management van uw onderneming kan het aantrekken van een mede-aandeelhouder een hele goede optie zijn. Daarnaast kan het aangaan van een partnership ook een oplossing zijn die een eventueel opvolgingsprobleem op termijn zou kunnen ondervangen.

Want je kunt in een partnership met een MBI-er natuurlijk allerlei afspraken maken.

(*) De gedachte kan simpelweg zijn om, al dan niet in gelijkwaardige aandelenverhoudingen, nog jaren met elkaar te gaan samenwerken;

(*) Of je spreekt met elkaar af om naar een strategische exit toe te werken, waarbij er de eerste jaren gewerkt wordt aan vergroten van de aandeelhouderswaarde;

(*) Het uitgangspunt kan echter ook zijn om via een geleidelijke overdracht naar een volledige overname door uw opvolger te werken. Waarbij u profiteert van de toegenomen waarde van de onderneming de komende jaren.

Uiteraard moet u er in alle gevallen wel van overtuigd zijn dat degene die u aantrekt als mede-aandeelhouder ook substantieel gaat bijdragen aan (de waarde van) uw onderneming!

En u moet duidelijke afspraken over koers en separate verantwoordelijkheden maken.

Onder die condities, bent u dan misschien niet meer de énige kapitein op het schip, maar kunt u wel veel meer vaart maken tijdens uw reis!

Laura Schagen, managing partner BuyInside

Andere berichten

© 2024 BuyInside BV – Privacy verklaring​ – Site door Marking Amsterdam

Contactformulier

Aanmelden voor de Nationale Overname Dag? Vul onderstaand formulier in o.v.v. NOD2024. Of neem contact met ons op via: info@buyinside.nl of 020 303 0795

mailing voor adviseurs

Wil je de nieuwe MBI-profielen in uw inbox ontvangen? Meld je dan nu aan voor de BuyInside mailing voor adviseurs! Vul hieronder jouw gegevens in. Of neem contact met ons op via: info@buyinside.nl of +31 (0) 343 712 552

Contactformulier

Ziet u een match voor één van deze profielen? Vul onderstaand formulier in voor voorstellen of meer informatie. Of neem contact met ons op via: info@buyinside.nl of +31 (0) 20 303 0795

Plan een kennismakingsgesprek

Vul onderstaand formulier in voor meer informatie, vragen of het inplannen van een kennismakingsgesprek. Of neem contact met ons op via: info@buyinside.nl of +31 (0) 20 303 0795