Het bedrijfsverkoop proces bij een management buy-in

Bij een bedrijfsverkoop doorloop je een aantal (standaard) processtappen. Uiteindelijk blijft de verkoop van je bedrijf 100% maatwerk en bepalen jouw specifieke situatie, wensen en randvoorwaarden de exacte invulling van het bedrijfsverkoop proces. Op deze pagina hebben we alle stappen, van begin tot einde, in kaart gebracht. In meer of mindere mate zal je de fases in dit proces in chronologische volgorde doorlopen. Met dit overzicht kun je voor jezelf bepalen waar jij op dit moment in het proces staat en waar een verkoopexpert eventueel kan instappen als je persoonlijke adviseur. Onze diensten zijn toegespitst op alle fases. Lees hier meer over onze diensten of plan hier een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Het bedrijfsverkoop proces

Het bedrijfsverkoop proces bestaat uit onderstaande fases die bij iedere verkoop in meer of mindere mate doorlopen wordt.

Waar kunnen wij met jou van start gaan? Neem contact met ons op voor een kennismakingsgesprek of doe de quickscan om te bepalen waar je staat in het bedrijfsverkoop proces en of je bedrijf en jij klaar zijn voor verkoop.

1. Is mijn bedrijf verkoopklaar?

Je hebt een besluit genomen. Je wilt je bedrijf of een deel daarvan verkopen. Dat moet natuurlijk een optimaal resultaat opleveren. Weet je goed wat je doel is met de verkoop en is je bedrijf eigenlijk wel klaar om verkocht te worden? Ben jíj eigenlijk al klaar voor de verkoop? Hoe maak je een waardebepaling en wat is je strategie om het optimale resultaat te behalen? Een heleboel vragen en stappen te nemen om tot een succesvolle deal te komen. Wij staan voor je klaar om je te adviseren in iedere fase naar de succesvolle verkoop. Hiernaast hebben wij een groot netwerk van ondernemers die op zoek zijn naar een bedrijf om over te nemen. Vraag- en aanbod onder 1 dak, met onze MBI-experts. Maar ook kunnen we onze search capaciteit, systemen en uitgebreide netwerk inzetten om verkoop aan een andere onderneming of investeerder te realiseren. Benieuwd of dit voor jouw bedrijf het beste moment is? Of jouw bedrijf klaar is voor een waardige verkoop? Doe de quickscan en weet waar je staat.

2. Ben ikzelf klaar voor de verkoop?

Naast je bedrijf, moet vooral ook jijzelf klaar zijn voor de verkoop, voordat je met je bedrijf de markt op gaat! Ben je echt klaar om te verkopen? Of ga je gedeeltelijk je bedrijf verkopen en blijf je daarna aan als mede-eigenaar. In dat geval zal je moeten gaan delen en ga je een nauwe samenwerking aan. Wil je jouw bedrijf volledig verkopen? Bereid je dan goed voor op de situatie waar je in belandt, de dag na het bezoek aan de notaris. Veel keuzes komen op je af bij deze voorbereidingen, welke je dagelijkse (werkende) leven direct zullen beïnvloeden.

In de voorbereidende fase is daarom niet je bedrijf het enige onderwerp van de analyse, maar ook de wensen, dromen en plannen van jou als eigenaar. Van veel MKB ondernemingen wordt tenslotte gezegd dat de ondernemer het bedrijf is of vice versa.

Want wat zijn je opties en welke mogelijkheden zijn er allemaal? Onze overnamespecialisten maken voor jou inzichtelijk of je bedrijf daadwerkelijk verkoopklaar is en je beschikt over de juiste en voldoende managementinformatie. Daarbij maken wij uiteraard ook voor jou inzichtelijk wat een verkoop op dit moment zal opleveren. Het resultaat van die waardebepaling kan ook zijn dat je besluit nog een aantal zaken verder op te pakken voordat je overgaat tot een daadwerkelijke verkoop. Je kunt je bedrijf tenslotte maar één keer verkopen. Vraag onze specialisten een quickscan voor je uit te voeren, zodat je precies weet waar je aan toe bent.

3. Waardebepaling

Als onderdeel van de voorbereidende fase, voeren de financieel experts van BuyInside een waardebepaling uit. De uitkomst van deze waardering geeft je inzicht in de waarde van je bedrijf, niet persé de uiteindelijke prijs waar je het voor kunt verkopen. Waarde en prijs kunnen van elkaar verschillen. De markt bepaalt. De waardering wordt vaak uitgedrukt in een bandbreedte waarbinnen de te verwachten opbrengst zal gaan vallen. Voor het uitvoeren van een goede waardebepaling hebben wij financiële cijfers nodig en dienen wij inzicht te krijgen in de positie van je bedrijf in de markt en bijbehorende groeipotentieel.

Wil je een eerste indicatie van de waarde van je bedrijf om te bepalen waar je staat in het verkoopproces? Dan adviseren wij je een quickscan uit te laten voeren.

4. Informatie memorandum (IM)

Een volgende stap is het verder in kaart brengen van je onderneming en de markt. We willen potentiële kopers enthousiast maken en goed inzicht geven in de status en potentie van je bedrijf. Hoe beter wij geïnteresseerde partijen in deze fase kunnen informeren via dit memorandum, des te efficiënter kunnen we vervolgstappen met hen zetten. Onderdelen van het memorandum zijn o.a.:

Het informatie memorandum is direct ook de verkoopbrochure van je bedrijf. Naast dat het een inhoudelijk compleet document moet zijn, zorgen wij er ook voor dat je bedrijf qua presentatie eruit springt. Lees hier meer over wat het informatie memorandum inhoudt.

5. Koper zoeken en kennismakingsgesprekken

Nadat we je verkoopstrategie hebben bepaald en de documentatie voor geïnteresseerde partijen hebben samengesteld, gaan we op zoek naar potentiële kopers.

Je kunt alvast het profiel van je ideale opvolger bij ons aangeven, zodat wij gericht op zoek kunnen in onze database en netwerken. Lees hier meer over de werving van een potentiële opvolger.  BuyInside is ruim 15 jaar dé specialist op het gebied van management buy-in. Zo hebben we onder andere een omvangrijke database van MBI-ers, die op zoek zijn naar een bedrijf om over te nemen én ondernemers die hun bedrijf willen verkopen. De ideale match tussen vraag en aanbod. Laat onze experts jouw ideale opvolger rekruteren, voor het beste resultaat. Mocht een MBI-er niet de optimale opvolger zijn, dan zetten wij graag onze search capaciteit, systemen en uitgebreide netwerk in om verkoop aan een andere onderneming of investeerder te realiseren.

6. Onderhandelingen

Heb je een geschikte overnamekandidaat gevonden en is de interesse wederzijds? Dan starten de onderhandelingen over prijs, condities en voorwaarden. Een spannend en tegelijk complex proces. Emoties en allerlei zakelijke afwegingen lopen hier dwars door elkaar. Onze overname adviseurs helpen je deze twee zaken te scheiden om tot een optimaal verkoopresultaat te komen.

Wij begeleiden de onderhandelingen. Dat kan inhouden dat wij het woord voeren of een-op-een contact voor je hebben met de adviseur van de koper. In andere gevallen kan het juist verstandig zijn dat wij even op de achtergrond blijven. Alles gebeurt in samenspraak met de jou. Lees hier meer over het overnameadvies en de onderhandelingen of neem contact met ons op voor vragen.

7. Intentieovereenkomst (Letter of Intent / LOI)

Het eindresultaat van succesvolle onderhandelingen is het opstellen van een Intentieverklaring, ook wel Letter of Intent (LOI) genoemd. BuyInside kan deze LOI voor je opstellen. In deze LOI zijn de belangrijkste afspraken vastgelegd over prijs en condities. De koper kan met deze LOI verder aan de slag en eventuele financiering proberen aan te trekken. Details van de transactie worden uiteindelijk vastgelegd in de overnamecontracten. Lees hier meer over onze diensten ten aanzien van de onderhandeling en LOI.

8. Boekenonderzoek

De kandidaat-koper waarmee je de LOI bent overeengekomen, zal voor zijn of haar verdere inzicht en onderzoek een zogenaamd boekenonderzoek, ook wel Due Diligence genaamd, uit willen laten voeren. Hierbij wordt vaak een partij door de koper in de arm genomen, die de daadwerkelijke staat van je bedrijf onderzoekt en zeker wil stellen dat er geen verborgen gebreken zijn.

BuyInside heeft samen met jou in de eerste stappen van het proces (verkoop klaarmaken) er al voor gezorgd dat de gewenste informatie voor deze fase reeds voorhanden is en goed gedocumenteerd. Het boekenonderzoek kan daardoor efficiënt worden doorlopen.

Het kan zijn dat de uitkomst van dit boekenonderzoek voor de koper aanleiding biedt om over een aantal zaken opnieuw in onderhandeling te gaan. Onze experts zullen je door deze fase heen begeleiden. Lees hier meer over het boekenonderzoek.

9. Financiering

Tegelijk met de opstart van het boekenonderzoek zal de koper de financiering voor de transactie proberen te regelen. Afhankelijk van het type koper, de constructie en de hoogte van het transactiebedrag zal de koper, naast de inbreng van eigen middelen, bankfinanciering en/of risicodragend kapitaal (investeerder) aantrekken.

Houd er rekening mee dat er een kans aanwezig is dat je als verkoper nog een deel van de koopsom mee dient te financieren via een zogenaamde Vendor Loan of achtergestelde lening.

Ook kan het voorkomen dat de koper een investeerder aantrekt, die tegelijk medeaandeelhouder wordt. Denk bij het verkoop klaarmaken daarom goed na of dit een constructie is die bij jou en je bedrijf past. Uiteraard informeren wij je hierover in de eerste fase van het proces, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Lees hier meer over de financiering.

10. Contracten

De laatste fase in het verkoopproces betreft het opstellen van de overnamecontracten. De transactie wordt hier tot in detail op papier gezet. Vaak neemt één van de partijen (jij of de verkoper) hiertoe het initiatief. BuyInside werkt in deze fase nauw samen met ervaren juristen.

De contractfase levert eigenlijk altijd nog stof tot discussie of aanvullende onderhandelingen op. De details die hier op papier komen zijn niet altijd allemaal eerder in het proces naar voren gekomen. Vertrouwen tussen koper en verkoper en de wens van beide partijen om er goed uit te komen moet er, samen met specialisten die meekijken, uiteindelijk voor zorgen dat beide partijen tevreden hun handtekening onder de koopovereenkomst kunnen zetten.

De transactie kan daarmee feestelijk worden beklonken bij de notaris!

Laat ons ook jouw verkoop begeleiden:

Neem contact op voor persoonlijk advies

Neem contact met ons op voor gericht en persoonlijk advies voor een succesvolle bedrijfsverkoop. Lees hier hoe een verkoopproces in zijn werk gaat en hier met welke diensten onze experts je hierin kunnen begeleiden. BuyInside is ruim 15 jaar expert op het gebied van MBI transacties en heeft een groot netwerk van MBI-kandidaten en andere potentiële kopers van je onderneming! Kortom: wij kennen de partijen die jouw bedrijf zoeken.

Plan een kennismakingsgesprek

Vul onderstaand formulier in voor meer informatie, vragen of het inplannen van een kennismakingsgesprek. Of neem contact met ons op via: info@buyinside.nl of +31 (0) 343 712 552

© 2024 BuyInside BV – Privacy verklaring​ – Site door Marking Amsterdam

Contactformulier

Aanmelden voor de Nationale Overname Dag? Vul onderstaand formulier in o.v.v. NOD2024. Of neem contact met ons op via: info@buyinside.nl of 020 303 0795

mailing voor adviseurs

Wil je de nieuwe MBI-profielen in uw inbox ontvangen? Meld je dan nu aan voor de BuyInside mailing voor adviseurs! Vul hieronder jouw gegevens in. Of neem contact met ons op via: info@buyinside.nl of +31 (0) 343 712 552

Contactformulier

Ziet u een match voor één van deze profielen? Vul onderstaand formulier in voor voorstellen of meer informatie. Of neem contact met ons op via: info@buyinside.nl of +31 (0) 343 712 552

© 2024 BuyInside BV – Privacy verklaring​ – Site door Marking Amsterdam