Overname advies & Transactie begeleiding

Heb je een geschikte overnamekandidaat gevonden en is de interesse wederzijds? Dan is een gedegen overname advies van belang, waarin de onderhandelingen over prijs, condities en voorwaarden kan worden opgenomen. Het is namelijk een spannend en tegelijk complex proces. Emoties en allerlei zakelijke afwegingen lopen hier dwars door elkaar. De overname adviseurs van BuyInside helpen je deze twee zaken te scheiden om tot een optimaal verkoopresultaat te komen.

Wij begeleiden de onderhandelingen. Dat kan inhouden dat wij het woord voeren of een-op-een contact voor je hebben met de adviseur van de koper. In andere gevallen kan het juist verstandig zijn dat wij even op de achtergrond blijven. Alles gebeurt in samenspraak met jou: onze opdrachtgever.

Intentieverklaring / LOI

Het eindresultaat van de succesvolle onderhandelingen is het opstellen van een Intentieverklaring, ook wel Letter of Intent (LOI) genoemd. Dit is een belangrijk onderdeel van het overname advies omdat in deze LOI, welke wij zelf op kunnen stellen,  de belangrijkste afspraken zijn vastgelegd over de prijs en condities. De koper kan met de LOI verder aan de slag om financiering aan te trekken. Details van de transactie worden uiteindelijk vastgelegd in de overnamecontracten.

Boekenonderzoek

De potentiële koper, waarmee je de LOI bent overeengekomen, zal voor zijn of haar verdere inzicht en onderzoek een zogenaamd boekenonderzoek, ook wel Due Diligence genaamd, uit willen laten voeren. Hierbij wordt vaak een externe partij door de koper in de arm genomen, die de daadwerkelijke staat van je bedrijf onderzoekt en zeker wil stellen dat er geen verborgen gebreken zijn. Het is belangrijk goed voorbereid te zijn op dit boekenonderzoek. Het kost veel voorbereidingstijd en kan voor vertraging en/of een vertrouwensbreuk zorgen als het niet goed wordt voorbereid.

BuyInside heeft samen met jou in de eerste stappen van het proces (tijdens de eerste fase van het verkoopproces: verkoop klaarmaken) er al voor gezorgd dat de gewenste informatie voor deze fase reeds voorhanden is en goed gedocumenteerd. Het boekenonderzoek kan daardoor efficiënt worden doorlopen.

Het kan zijn dat de uitkomst van dit boekenonderzoek voor de koper aanleiding biedt om over een aantal zaken opnieuw in onderhandeling te gaan. De overname experts van BuyInside zullen als onderdeel van het overname advies zorgen voor een soepel verloop van het boekenonderzoek.

Transactie begeleiding

Tegelijk met de opstart van het boekenonderzoek zal de koper de financiering voor de transactie proberen te regelen. Afhankelijk van het type koper, de constructie en de hoogte van het transactiebedrag zal de koper, naast de inbreng van eigen middelen, bankfinanciering en/of risicodragend kapitaal (investeerder) aantrekken. Uiteraard kijken wij mee of de verwachtingen van de beoogd koper op dit gebied realistisch zijn en nemen dit mee als onderdeel van het overname advies en transactie begeleiding. Je staat er niet alleen voor!

Houd er rekening mee dat er een kans aanwezig is dat je als verkoper nog een deel van de koopsom mee dient te financieren via een zogenaamde achtergestelde lening. Ook kan het voorkomen dat de koper een investeerder aantrekt, die tegelijk mede aandeelhouder wordt. Denk bij het verkoop klaarmaken daarom goed na of dit een constructie is die bij jou en je bedrijf past. Wij informeren je hierover in de eerste fase van het proces, zodat je niet voor verrassingen in deze fase komt te staan.

Contracten & Closing

De laatste fase in het verkoopproces betreft het opstellen van de overnamecontracten. De transactie wordt hier tot in detail op papier gezet. Vaak neemt één van de partijen (jij of de koper) hiertoe het initiatief. BuyInside werkt in deze fase nauw samen met ervaren juristen.

De contractfase levert eigenlijk altijd nog stof tot discussie of aanvullende onderhandelingen op. De details die hier op papier komen zijn niet altijd allemaal eerder in het proces naar voren gekomen. Vertrouwen tussen koper en verkoper en de wens van beide partijen om er goed uit te komen zal, samen met specialisten die meekijken, er uiteindelijk voor zorgen dat beide partijen tevreden hun handtekening onder de koopovereenkomst kunnen zetten.

De transactie kan daarmee feestelijk worden beklonken bij de notaris.

Meer informatie over overname advies en transactie begeleiding

Voor meer informatie en vragen over het gehele verkoopproces, begeleiding en overname advies, staan onze experts voor je klaar. Neem gerust contact met ons op. Al onze overnameprocessen worden volledig custom-made, naar de wensen van de verkoper én de eisen van de markt opgesteld. Benieuwd welke ondernemers reeds hun bedrijf verkocht hebben via een MBI? Bekijk hier ons portfolio met cases. Hopelijk tot snel bij BuyInside!

Plan een kennismakingsgesprek

Vul onderstaand formulier in voor meer informatie, vragen of het inplannen van een kennismakingsgesprek. Of neem contact met ons op via: info@buyinside.nl of +31 (0) 343 712 552

© 2024 BuyInside BV – Privacy verklaring​ – Site door Marking Amsterdam

Contactformulier

Aanmelden voor de Nationale Overname Dag? Vul onderstaand formulier in o.v.v. NOD2024. Of neem contact met ons op via: info@buyinside.nl of 020 303 0795

mailing voor adviseurs

Wil je de nieuwe MBI-profielen in uw inbox ontvangen? Meld je dan nu aan voor de BuyInside mailing voor adviseurs! Vul hieronder jouw gegevens in. Of neem contact met ons op via: info@buyinside.nl of +31 (0) 343 712 552

Contactformulier

Ziet u een match voor één van deze profielen? Vul onderstaand formulier in voor voorstellen of meer informatie. Of neem contact met ons op via: info@buyinside.nl of +31 (0) 343 712 552

© 2024 BuyInside BV – Privacy verklaring​ – Site door Marking Amsterdam